Velinstrumenten

Membranofonen

Het geluid ontstaat door een gespannen vel in trilling te laten brengen.

01Handtrom

Beschrijving

Een handtrom is eigenlijk een lijsttrommel. Het vel is over een houten ring gespannen. Heeft de handtrom schellen, dan is het een tamboerijn.

Hoe te bespelen?

De handtrom bespeel je door er met je hand of met een klopper op te slaan. In het midden krijg je een lager geluid dan wanneer je aan de zijkant slaat.

02Tamboerijn

Beschrijving

Een tamboerijn is eigenlijk een handtrom (lijsttrommel) met schellen. Een tamboerijn heeft dus altijd een gespannen vel over een houten ring met schellen. Heeft de tamboerijn geen gespannen vel dan is het een ‘beatring’.

Hoe te bespelen?

De tamboerijn kun je schudden in de lucht, maar ook slaan tegen de handpalm van je andere hand. Uiteraard kun je ook met je hand of met een klopper tegen het vel een ritme tikken.

03Bongo

Beschrijving

De bongo is onder invloed van trommels uit Congo en Angola gemaakt in Cuba door Afro-Cubanen.
Het zijn twee kleine trommels van hout met een natuurvel (geitenvel of bufalovel).

Hoe te bespelen?

Je bespeelt hem meestal met je handen. Er zijn bongo’s met een ander type vel waar je wel met drumsticks op mag slaan maar deze komen in het schoolinstrumentarium minder vaak voor.

04Djembé

Beschrijving

De djembé is een trommel afkomstig uit West-Afrika: Mali, Guinee, Ivoorkust, etc.
Omdat djembés een geluid kunnen produceren dat kilometers verderop nog te horen is, werd deze trommel traditioneel gebruikt om snel met andere dorpen te kunnen communiceren.
De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en bespannen met en geitenvel.

Hoe te bespelen?

Je houdt hem schuin op de grond tussen je knieën en speelt er met beide handen op. In het midden krijg je een diep bas geluid. Aan de zijkant van het vel kun je ‘slappen’: kort en hoog geluid creëren.